EFTC figurentheaterkalender EFTC contact EFTC EFTC-Archief International Puppetbuskersfestival

| Nieuwsbrief | Interreg IV project Trans-Form |

Beste vrienden,

Zoals ondertussen ongeveer de hele wereld weet staat het Europees Figurentheater Centrum voor zeer moeilijk tijden. In afwachting van een andere stek kamperen we nog altijd in de Trommelstraat tussen de verhuisdozen. Daar is nu toch enig licht in de duisternis. Op dit ogenblik wordt door het stadsbestuur Gent, de laatste hand gelegd aan de bewoningsovereenkomst. De nieuwe stek wordt nu definitief ‘Het Groot Begijnhof’ Sint-Amandsberg. Wij zijn daar zeer blij mee, hoewel er nog heel wat werk nodig zal zijn om de lokalen voor ons operationeel te maken. Maar daar zijn we niet vies van, dat hebben onze vrijwilligers in het verleden al ten overvloede bewezen. De exacte datum van verhuis is nog niet bekend, maar dat is een kwestie van hooguit enkele weken.
Deze plek biedt heel wat mogelijkheden. Er is ruimte voor burelen en vergaderingen, een kleine archiefruimte, een binnenkoer die mogelijkheden heeft voor buitenvoorstellingen, en zelfs een ontwijde kerk waar ook binnen voorstellingen kunnen geprogrammeerd worden. En dat alles op 200 meter van de bushaltes Dampoort. Dat loopt dus wel los.

Wat het International Puppetbuskersfestival betreft echter, zijn de wolken nog helemaal niet opgetrokken.
Er komt een volledig nieuw subsidiereglement voor de Gentse Feesten. Wij hebben de oefening gemaakt op basis van wat nu op tafel ligt. Voor ons festival zou het er op neerkomen dat wij amper genoeg middelen zouden ontvangen om de artiesten te eten te geven, te slapen te leggen en de catering voor onze medewerkers te betalen. We hebben het dan nog niet over honoraria van de poppenspelers, de transportkosten, de promotiekosten, en  zo meer. 
We zullen pas in de loop van april weten waarover we kunnen beschikken. Daardoor kunnen we op dit ogenblik geen enkele groep definitief vastleggen. We zijn op dit moment in volle onderhandeling met de schepen van feestelijkheden om ons festival alsnog te redden.
 Waarschijnlijk zou het festival - naast de optredens in de binnenstad - kunnen doorgaan op de binnenkoer van de Berg van Barmhartigheid in de Abrahamstraat (parallelstraat van de Burgstraat). Deze locatie is mooi en geschikt en heeft een gelijkaardige charme dan die van onze binnenkoer van de Trommelstraat. Dat zit wel goed.

Spannende tijden dus toch wel, en een grote oefening in geduld, zeer veel geduld.
Het goede nieuws is dat we zeer goed gescoord hebben met onze deelname aan het Europees Interreg project Trans-Form waarin we samen met Doornik, Amiens en Charleville-Mézières zijn gestapt. Dit project loopt op zijn laatste benen en wordt begin 2015 afgerond.
 Ook goed nieuws is dat - niettegenstaande de vele beslommeringen die onze huisvesting en de zoektocht naar centen heeft meegebracht – Gent Poppenspelstad in volle glorie kan doorgaan. Details vind je verder in deze nieuwsbrief.
Hou goed onze site en de media in de gaten, en ook jullie mailbox. Zodra er enige evolutie is zullen we zeker niet nalaten jullie op de hoogt te houden.
Als het moeilijk gaat en de problemen gigantisch zijn, merk je pas hoe groot ons aller liefde voor het poppenspel en het figurentheater is. En daar kunnen we alleen maar zeer gelukkig mee zijn. 
Wordt snel vervolgd …

Freddy Claeys

 

Interreg IV project Trans-Form

Het Europees Figurentheatercentrum is de Vlaamse partner van het Interreg IV project Trans-Form. Dit project is een grensoverschrijdend platform voor de opleiding in en overdracht van het figurentheater. Samen met twee Franse (het Institut International de la Marionnette in Charleville-Mézières en Le Tas de Sable - Ches Panses Vertes in Amiens) en één Waalse partner (het Centre de la Marionnette de la Fédération Wallonie-Bruxelles in Doornik) worden er residenties, opleidingen, workshops en andere activiteiten georganiseerd om de professionalisering van jonge figurentheaterspelers te bevorderen en te optimaliseren. We proberen tevens om de mediatisering en sensibilisering rond het figurentheater te versterken, dit door het organiseren van fora en persconferenties.

Neem gerust een kijkje op de website om op de hoogte te blijven: www.transform2014.eu

Neem deel aan de slotavond van het project! Meer info hieronder.

Uitnodiging slotavond Tran-Form

 

Top

Nebim Interreg IV